Jadłospis
21.04.2025 - 25.04.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek |
|
|
|
|
Wtorek | Płatki kukurydziane na mleku (200g) Pieczywo mieszane z masłem (45g), Ser żółty (20g), Szynka konserwowa (20g), Ogórek zielony (10g) Herbata z cytryną (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9 | Jabłko (100g) ciastka bezcukrowe "Fit" (80g)
| Zupa brokułowa z ziemniakami (250g), Makaron z białym serem i musem truskawkowym (250g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 | Jajko gotowane ze szczypiorkiem (40g), Bułka kajzerka z masłem (60g) Herbata miętowa z cytryną (200g) Alergeny: 1,3,6,7 |
Środa | Kasza manna na mleku (200g) Pieczywo mieszane z masłem (45g), Polędwica sopocka (20g) Pomidor malinowy (10g) Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9 |
Banan (100g)
| Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (250g), Gulasz z indyka w sosie własnym (100g), Kasza kuskus (100g) Surówka kolorowa (ogórek, papryka, kukurydza) (100g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 | Chleb słonecznikowy z masłem (45g), Serek Almette (20g), Awokado (20g) Kawa "Inka" na mleku (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 |
Czwartek | Płatki owsiane na mleku (200g) Pieczywo mieszane z masłem (45g), Kiełbasa żywiecka (20g) Ogórek kiszony (10g) Herbata z cytryną (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9 |
Gruszka (100g) krakersy (60g)
| Zupa ryżanka (250g) Kotlety z piersi kurczaka (80g), Ziemniaki gotowane (100g) Mizeria (100g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 | Chleb ciemny ziarnisty z masłem (50g), Ser żółty (20g) Papryka świeża (10g) Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 |
Piątek | Płatki Cheerios owsiane sypane na mleko (200g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), Szynka wiedeńska (20g), bukiet warzyw (20g), Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,10,11,3,5,6,7,8,9 | mix owoców (150g) ciastka domowe (80g) | Zupa zacierkowa (250g), Jajko na twardo w sosie chrzanowym (100g), Ziemniaki gotowane (100g), Fasolka szparagowa zielona z masłem klarowanym (100g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,10,11,3,5,6,7,8,9 | Chleb razowy z masłem (50g), Pasta z ryby wędzonej ze szczypiorkiem (35g) Herbata miętowa z cytryną (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 |
Produkty i substancje alergizujące
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą byc łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
NUMER ALERGENU | NAZWA ALERGENU |
1. | Zboża zawierajace gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2. | Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3. | Jaja i produkty pochodne. |
4. | Ryby i produkty pochodne. |
5. | Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6. | Soja i produkty pochodne. |
7. | Mleko i produkty pochodne. |
8. | Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9. | Seler i produkty pochodne. |
10. | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11. | Dwutlenek siarki i siarzany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2. |
12. | Łubin i produkty pochodne. |
13. | Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierć śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.