Jadłospis
Jadłospis obowiązujący od 22.09.2025 do 26.09.2025
PONIEDZIAŁEK 22.09.2025
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (200g), pieczywo mieszane z masłem (45g), kiełbasa żywiecka (20g), ogórek kiszony (10g), herbata z cytryną (200g)
II śniadanie: sok owocowy naturalny (150g), chrupki kukurydziane (30g)
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g), ryż na parze (100g), risotto warzywne (200g), sałata (30g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: kawa "Inka" na mleku (200g), pieczywo mieszane z masłem (45g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g)
WTOREK 23.09.2025
Śniadanie: kasza kukurydziana na mleku (200g), pieczywo mieszane z masłem (45g), szynka konserwowa (20g), jajko gotowane na twardo (35g), awokado (20g), sałata (20g), herbata owocowa (200g)
II śniadanie: śliwki (100g)
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami i natką pietruszki (250g), kasza bulgur (100g), kurczak gotowany w jarzynach (100g), surówka kolorowa: ogórek, kukurydza, papryka (100g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: pudding z kaszy manny z sokiem malinowym (150g), mus owocowy dla dzieci na diecie bezmlecznej
ŚRODA 24.09.2025
Śniadanie: makaron na mleku (200g), pieczywo mieszane z masłem (45g), pasztet drobiowy (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (200g)
II śniadanie: gruszka (100g), biszkopty (60g)
Obiad: zupa ryżanka (250g), kotlet schabowy panierowany (80g), ziemniaki gotowane (100g), buraki na ciepło (100g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: chleb słonecznikowy z masłem (45g), rolada ustrzycka (20g), pomidor malinowy (10g), herbata owocowa (200g),
CZWARTEK 25.09.2025
Śniadanie: płatki jęczmienne z mlekiem (200g), pieczywo mieszane z masłem (45g), twarożek z marchewką (30g), polędwica drobiowa (20g), herbata owocowa (200g)
II śniadanie: jabłko (100g), ciasteczka (60g)
Obiad: zupa jarzynowa (250g), kasza bulgur (100g), sznycle z indyka w sosie własnym (100g), surówka z selera i rodzynek w śmietanie (100g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: koktajl mleczno-truskawkowy (150g), bułka wrocławska z masłem (20g),
PIĄTEK 26.09.2025
Śniadanie: płatki Cheerios owsiane sypane na mleko (200g), pieczywo mieszane z masłem (45g), polędwica sopocka (20g), ser żółty (20g), ogórek świeży (10g), herbata z cytryną (200g)
II śniadanie: banan (100g)
Obiad: zupa zacierkowa (250g), kotlet mielony z ryby (100g), ziemniaki gotowane (100g), surówka z kapusty kiszonej (100g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: ciasto marchewkowe (60g), kakao (200g)
Lista alergenów
Lista alergenów:
Alergen nr 1: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe i produkty pochodne
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 11: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na So2
Alergen nr 12: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 13: mięczaki i produkty pochodne
Dotyczy produktów oznaczonych w jadłospisie*
Zgodnie z informacjami od producentów oznaczonych * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler.