Jadłospis
20.01.2025 - 24.01.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku (200g) Pieczywo mieszane z masłem (45g), Polędwica sopocka (20g) Pomidor malinowy (10g) Herbata z cytryną (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9 | mix owoców (150g) Chrupki kukurydziane (30g)
| Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) Makaron ze szpinakiem i serem feta (200g), Surówka marchwiowa (100g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9
| Kakao (200g) Bułka kajzerka z ziarnem i masłem (50g), Mandarynka (100g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 |
Wtorek | Kasza manna na mleku (200g) Pieczywo mieszane z masłem (45g), Serek "Almette" śmietankowy (20g), Ogórek zielony (20g) Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9 | Biszkopty (60g) jabłko (100g),
| Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) Udziec z indyka pieczony (80g), Ziemniaki pieczone (100g), Surówka kolorowa (ogórek, papryka, kukurydza) (100g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 | Chleb razowy z masłem (50g), Kawa "Inka" na mleku (200g) Banan (100g)
Alergeny: 1,3,6,7 |
Środa | Płatki jęczmienne z mlekiem (200g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), indyk wędzony (20g), Rzodkiewka (10g) Herbata z cytryną (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9 |
gruszka (100g), ciastka bezcukrowe "Fit" (80g)
| Zupa zacierkowa (250g), Udziec z indyka w sosie własnym (80g) Kasza perłowa (100g), surówka z selera jabłek i marchwi w jogurcie naturalnym (100g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 | rolada ustrzycka (20g) Bułka z masłem (50g), Papryka świeża (10g), Herbata miętowa z cytryną (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 |
Czwartek | Kasza kukurydziana na mleku (200 g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), Kiełbasa krakowska sucha (20g), Ogórek kiszony (20g) Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9 |
pomarańcza (100g) krakersy (60g)
| Krupnik (250g), Kotlety rybne (100g), Ziemniaki gotowane (100g), Surówka z kapusty pekińskiej "Colesław" (100g), Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 | Chleb żurawinowy z masłem (50g), Kisiel owocowy (200g) Jabłko (100g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 |
Piątek | Płatki Cheerios owsiane sypane na mleko (200g) Pieczywo mieszane z masłem (45g), Ser żółty (20g), Pomidor malinowy (10g) Herbata z cytryną (200g) Alergeny: 1,10,11,3,5,6,7,8,9 |
mix owoców (150g)
| Zupa koperkowa z ziemniakami (250 g), Makaron z białym serem i musem truskawkowym (250g) Kompot z owoców mieszanych (200g) Alergeny: 1,10,11,3,5,6,7,8,9
| chleb razowy z masłem (50g), Pasta z ryby wędzonej ze szczypiorkiem (35g) Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,11,3,7,8,9 |
Produkty i substancje alergizujące
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą byc łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
NUMER ALERGENU | NAZWA ALERGENU |
1. | Zboża zawierajace gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2. | Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3. | Jaja i produkty pochodne. |
4. | Ryby i produkty pochodne. |
5. | Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6. | Soja i produkty pochodne. |
7. | Mleko i produkty pochodne. |
8. | Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9. | Seler i produkty pochodne. |
10. | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11. | Dwutlenek siarki i siarzany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2. |
12. | Łubin i produkty pochodne. |
13. | Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierć śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.