Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

06.05.2024 - 10.05.2024

Dzień tygodniaŚniadanieII śniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), kiełbasa krakowska sucha (20g), ogórek kiszony (20g)
Herbata z cytryną (200g) Alergeny: 1,10,11,3,6,7,8,9

Wafle ryżowe ze słonecznikiem      (20g)
Sok owocowy naturalny (150g)

Zupa koperkowa z ziemniakami (250g)
Risotto z mięsem i warzywami (250g),
sałata lodowa skropiona cytryną (30g)        Alergeny: 10,6,7,8,9

Kakao (200g)
Chałka z masłem (60g)
Pomarańcza (100g)    Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Wtorek

Płatki owsiane na mleku (200g)
Pieczywo mieszane z masłem (45g), jaja gotowane na twardo (35g), szczypiorek (10g)
Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,3,7

Mandarynka (100g)

Zupa fasolowa z ziemniakami (250g)
Udziec z indyka w sosie własnym (80g),
kasza gryczana (100g), surówka z kapusty pekińskiej "Colesław" (100g)
Kompot z owoców mieszanych (200g)         Alergeny: 1,10,12,7,9 

Kisiel owocowy (200g)
Bułka z masłem (50g) Alergeny: 1,6,7
Środa

Płatki jęczmienne z mlekiem (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), szynka wiedeńska (20g), pomidor malinowy (10g).
Herbata z cytryną (200g)   Alergeny: 1,10,11,12,3,5,6,7,8,9

Gruszka (100g)

Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (250g). Leczo z kiełbasy, pieczarek, kabaczka, papryki w pomidorach (200g), kasza kuskus (100g),
surówka z jabłka (100g)
Kompot z owoców mieszanych (200g)        Alergeny: 1,10,12,7,9 

Herbata miętowa z cytryną (200g). Chleb ciemny ziarnisty z masłem (50g)
Serek topiony (15g)
Awokado (100g)        Alergeny: 1,3,7

Czwartek

Kasza kukurydziana na mleku (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), pasztet wieprzowo-drobiowy (20g), papryka świeża  (20g). Herbata owocowa (200g)  Alergeny: 1,11,2,3,6,7,8,9 

Pomarańcza (100g)


Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą (250g).
Makaron z pesto (natka pietruszki, orzechy nerkowca, ser parmezan, oliwa z oliwek) (200g),
surówka marchwiowa (100g). Kompot z owoców mieszanych (200g). Alergeny: 1,10,11,3,5,6,7,8,9

Mleko gotowane (200g),
bułka z masłem i miodem (60g), jabłko (100g)  Alergeny: 1,3,7

PiątekPłatki Cheerios owsiane sypane na mleko (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), polędwica sopocka (20g), ogórek zielony (20g).
Herbata z cytryną (200g).  Alergeny: 1,3,5,6,7,8,9,11
Banan (100g)

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (250g)
Naleśniki z serem i polewą truskawkową (200g)
Kompot z owoców mieszanych (200g)        Alergeny: 1,13,3,6,7

Kawa "Inka" na mleku (200g)
Chleb słonecznikowy z masłem (45g), pasta z ryby wędzonej ze szczypiorkiem (35g). Alergeny: 1,11,4,6,7,8

  * jadłospis może ulec zmianie

Produkty i substancje alergizujące

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów  muszą byc łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

NUMER ALERGENUNAZWA ALERGENU
1.

Zboża zawierajace gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

2.

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3.

Jaja i produkty pochodne.

4.

Ryby i produkty pochodne.

5.

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6.

Soja i produkty pochodne.

7.

Mleko i produkty pochodne.

8.

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9.

Seler i produkty pochodne.

10.

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

11.

Dwutlenek siarki i siarzany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2.

12.

Łubin i produkty pochodne.

13.

Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierć śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.