Jadłospis
06.05.2024 - 10.05.2024
Dzień tygodnia | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), kiełbasa krakowska sucha (20g), ogórek kiszony (20g) | Wafle ryżowe ze słonecznikiem (20g) | Zupa koperkowa z ziemniakami (250g) | Kakao (200g) |
Wtorek | Płatki owsiane na mleku (200g) | Mandarynka (100g) | Zupa fasolowa z ziemniakami (250g) | Kisiel owocowy (200g) Bułka z masłem (50g) Alergeny: 1,6,7 |
Środa | Płatki jęczmienne z mlekiem (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), szynka wiedeńska (20g), pomidor malinowy (10g). | Gruszka (100g) | Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (250g). Leczo z kiełbasy, pieczarek, kabaczka, papryki w pomidorach (200g), kasza kuskus (100g), | Herbata miętowa z cytryną (200g). Chleb ciemny ziarnisty z masłem (50g) |
Czwartek | Kasza kukurydziana na mleku (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), pasztet wieprzowo-drobiowy (20g), papryka świeża (20g). Herbata owocowa (200g) Alergeny: 1,11,2,3,6,7,8,9 | Pomarańcza (100g) | Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą (250g). | Mleko gotowane (200g), |
Piątek | Płatki Cheerios owsiane sypane na mleko (200g). Pieczywo mieszane z masłem (45g), polędwica sopocka (20g), ogórek zielony (20g). Herbata z cytryną (200g). Alergeny: 1,3,5,6,7,8,9,11 | Banan (100g) | Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (250g) | Kawa "Inka" na mleku (200g) |
* jadłospis może ulec zmianie
Produkty i substancje alergizujące
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą byc łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
NUMER ALERGENU | NAZWA ALERGENU |
1. | Zboża zawierajace gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2. | Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3. | Jaja i produkty pochodne. |
4. | Ryby i produkty pochodne. |
5. | Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6. | Soja i produkty pochodne. |
7. | Mleko i produkty pochodne. |
8. | Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9. | Seler i produkty pochodne. |
10. | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11. | Dwutlenek siarki i siarzany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2. |
12. | Łubin i produkty pochodne. |
13. | Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierć śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.