Jadłospis
Jadłospis obowiązujący od 23.06.2025 do 27.06.2025
PONIEDZIAŁEK 23.06.2025
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (200g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), Kiełbasa żywiecka (20g), Ogórek małosolny (10g), Herbata z cytryną (200g)
II śniadanie: Mix owoców (150g), Herbatniki BB (16g)
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g), Makaron z pesto (natka pietruszki, orzechy nerkowca, ser parmezan, oliwa z oliwek) (250g), Surówka marchwiowa (100g), Kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: Chleb razowy z masłem i miodem (60g), Budyń śmietankowy do picia (150g)
WTOREK 24.06.2025
Śniadanie: Zacierki na mleku (200g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), Ser żółty (20g), Szynka konserwowa (20g), Pomidor malinowy (10g), Herbata owocowa (200g)
II śniadanie: Mix owoców (150g), Krakersy (60g)
Obiad: Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (250g), Leczo z kiełbasy, pieczarek, kabaczka i papryki w pomidorach (200g), Kasza kuskus (100g), Sałata lodowa skropiona cytryną (30g), Kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: Bułka z masłem i dżemem (60g), Mleko do picia (150g)
ŚRODA25.06.2025
Śniadanie: Kasza kukurydziana na mleku (200g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), Serek Almette (20g), Pasta z awokado (40g), Herbata z cytryną (200g)
II śniadanie: Mix owoców (150g), Biszkopty (60g)
Obiad: Zupa jarzynowa (200g), Udko z kurczaka pieczone (80g), Ziemniaki gotowane (100g), Surówka z kapusty pekińskiej (100g), Kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: Pudding z kaszy manny z sokiem malinowym (150g), Mus owocowy dla dzieci na diecie bezmlecznej
CZWARTEK 26.006.2025
Śniadanie: Makaron na mleku (200g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), Pasztet drobiowy (40g), Pomidor malinowy (10g), Herbata owocowa (200g)
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą (250g), Sznycle z indyka w sosie własnym (100g), Surówka z selera i rodzynek w śmietanie (100g), Kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: Pieczywo mieszane z masłem (45g), Ser żółty (20g), Herbata z cytryną (200g), Bukiet warzyw (20g)
PIĄTEK 27.06.2025
Śniadanie: Płatki Cheerios owsiane sypane na mleko (200g), Pieczywo mieszane z masłem (45g), Polędwica drobiowa (20g), Bukiet warzyw (20g), Mięta z cytryną (200g)
II śniadanie: Banan (100g)
Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (250g), Naleśniki z serem i polewą truskawkową (200g), Kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: Kabanosy (80g), Ketchup (10g), Bułka z masłem (50g), Herbata z cytryną (200g)
Lista alergenów
Lista alergenów:
Alergen nr 1: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe i produkty pochodne
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 11: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na So2
Alergen nr 12: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 13: mięczaki i produkty pochodne
Dotyczy produktów oznaczonych w jadłospisie*
Zgodnie z informacjami od producentów oznaczonych * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler.